SISTA CHANSEN ATT SE EN DROPPE MIDNATT

I höst är det sista chansen att se Jason Diakités scenföreställning En droppe midnatt. Den 25 oktober är det turnépremiär på Draken i Göteborg. Tillsammans med fem medlemmar från bandet Damn! och sångerskan Mira Palme gör Jason och En droppe midnatt turnéstopp i elva städer runt om i Sverige under oktober och november.

Jag är så oändligt tacksam över denna snart fyra år långa resan med En droppe midnatt, från idé till bok till föreställning och musik. Det ska bli så kul att få spela den ute i landet nu, säger Jason Diakité.

En droppe midnatt har hyllats av såväl publik som press. Senast i somras slog scenföreställningen publikrekord på scenen Höjden under festivalen Way Out West i Göteborg och sålde ut operahuset i Oslo samt Nidarosdomen i Trondheim. Boken som föreställningen är baserad på har även blivit ett populärt och engagerande diskussionsmaterial i skolor kring frågor om identitet, rasism, afroamerikansk historia samt som studielitteratur i ämnen som kreativt skrivande.

Föreställningen ”En droppe midnatt” tar avstamp i pojken Jasons liv i ett 80-talets Lund präglat av rasism och mobbing. Vi får följa Jason in i vuxenlivet där hans jakt på identitet, tillhörighet och sammanhang resulterar i en omskakande resa till förfädernas South Carolina och Harlem. Jasons personliga sökande efter sina rötter mynnar ut i en kollektiv och pulserande berättelse om den afroamerikanska historien.

I den firade regissören Farnaz Arbabi s händer kommer berättelsen till liv på scen i en färgsprakande hybrid av monologer, dialoger, musik med djupa rötter inom jazztradition, hiphop och soul blandat med nyskrivna låtar och tidigare ospelat material. Allt detta framförs på scen av Jason ”Timbuktu” Diakité, sångerskan Mira Palme och de fem musikerna Erik Hjärpe tillika kompositör, Svante Lodén, Måns Block, Petter Lindgård och Måns Mernsten från bandet Damn! i en spännande och visuellt nyskapande inramning. Föreställningen hade urpremiär i Stockholm på Skandiascenen den 21 september 2017. Tidigare i år släpptes originalmusiken från föreställningen, nitton musikaliska tolkningar från den afroamerikanska musiktraditionen till nyskrivna låtar med tidigare outgivet material i jazzens, hiphopens och soulens tecken.

Nyhet