SVEN-INGVARS SLÄPPER NY SINGEL

Dagens upplaga av Sven-Ingvars, den som släppte täckelset med Oscar Magnusson som sångare våren 2018, är aktuella med ett helt nytt album som planeras till hösten 2019 men redan idag släpper bandet första singeln ”Rör vid mig igen”.

”Det kan tyckas märkligt att en ackordföljd som använts otaliga gånger genom musikhistorien ändå kan bli till något nytt, intressant och framförallt fantastiskt bra. ”Rör vid mig igen” slog an något hos oss alla från första stund. En sån där låt man känner igen fast aldrig har hört.”, säger Oscar Magnusson.

”Rör vid mig igen” är skriven av Björn Olsson, Håkan Hellströms ständige vapendragare, och Axel Sjöberg, tidigare med i gruppen Graveyard.

För att lyssna på “Rör vid mig igen” på Spotify

* * *

Det eviga svenska popbandet. Man kan försöka sig på många vinklar för att beskriva fenomenet Sven-Ingvars. Men över 60 år efter starten i Slottsbron i Värmland är det enklast och bäst att beskriva dem som ständiga. Sven-Ingvars har iklätt sig olika skepnader genom åren, men bandet finns alltid där, det är på något sätt en vital del av sin samtid oavsett tid.

En fortsättning för Sven-Ingvars. Detta kunde möjligen tyckas som en omöjlighet efter att Sven-Erik Magnusson, portalfigur för bandet sedan starten 1956, gick bort i mars 2017.

Men sedan dess har sonen Oscar, som varit medlem sedan 2006, och övriga Sven-Ingvars “Mark II” visat att det gått mer än utmärkt att ta nationalklenoden in i framtiden. Med respektfulla hyllningar av sitt och Sven-Erik Magnussons arv, nu med en alltmer egen färgsättning.

”Rör vid mig igen” är ett av resultateten av inspelningar som pågått det senaste året med producenten Christoffer Lundquist i hans studio i Skåne. Sven-Ingvars har där spelat in nya låtar men även ett knippe gömda och kanske till och med glömda guldkorn ur Sven-Ingvars djupa katalog.

Oscar Magnusson återkommer ständigt till respekten för sin pappas och bandets musik under så många decennier. Han talar dedikerat om nystarten som ett sätt att inte vårda bara pappans livsverk utan även till delar en svensk kulturskatt.

Oscar beskriver:
Han kommer att vara ledstjärnan så länge jag och bandet än håller på med detta. Jag vill föra arvet vidare och på mitt sätt säga: ”tack för allt pappa!” Det är till stor del hela ens liv och uppväxt man tar hand om på något sätt, och det gäller ju även för bandet. Och vi gör det med känsla och noggrannhet.

Han återvänder också till bandets historia när han placerar Sven-Ingvars in i 2019:
”Förmågan att vrida och vända på låtskatten har alltid och ska alltid vara centralt för bandet. Under 60 år kan låtar genomgå hela metamorfoser, byta arr och genre, från pop och visa till rock eller schlager, för att sedan kanske återvända till sin ursprungliga form. Att kunna läsa av tiden var alltid en av pappas begåvningar, vilken jag också hoppas att jag ärvt en liten del av.”

* * *

Sven-Ingvars gjorde alltså sin första spelning 1956 i Slottsbrons Folkets Hus. Sven-Erik Magnusson själv var en lovande bandyspelare, hade spelat match på dagen och tvingades ta taxi till spelningen. Senare citerades Sven-Erik ofta om just logistiken kring debuten:

”För den första spelningen kontrakterades vi 160 kronor, jag var nere på bandyplan och hade fullständigt glömt av detta så Ingvar och Sven fick hämta mig i taxi vilket slutade med att vi gick back, taxin gick på 187 kronor”

Men Sven-Ingvars tog minst sagt igen detta när de blev centralfigurer i den första svenska popvågen. Genombrottet kom 1961 med låten ”Te Dans Med Karlstadtösera” som följdes av ett pärlband låtar som “Fröken fräken”, ”Min Gitarr”, “Säg inte nej, säg kanske”, “Kristina från Vilhelmina”, “Vid Din Sida” och många fler. Sven-Ingvars dominerade 60-talets mest viktiga topplista, Svensktoppen och totalt har bandet haft mer än 50 låtar på den listan.

Det var centralt att Sven-Ingvars var ett band, med Ingvar Karlsson och Sven Svärd som övriga ursprungliga medlemmar. Men Sven-Erik Magnusson stod alltid i förgrunden. Han hade utstrålningen, närvaron och framförallt rösten. Den där vänliga sångrösten som stod i centrum för allt gruppen gjorde.

Med albumet ”I Frödingland”, med vispoptolkningar av nationalskalden Gustaf Fröding, satte de sedan 1971 ner ett ben på om inte finkulturell mark så åtminstone i en högst respekterad evig popfålla. 70-talets största listframgång blev senare ”Farväl till sommaren” 1976.

Efter det har följt exempelvis kungamedalj, ett högst spektakulärt framträdande vid Hultsfredsfestivalen 1991, hits som ”Två mörka ögon” (1991) och ”Byns enda blondin” (1994), och inval i Swedish Music Hall of Fame 2016, året innan Sven-Erik lämnade oss.

En typisk bild av vilken tidlös hörnsten Sven-Ingvars var och är var när gruppen just 1991 fick en Grammis för albumet ”På begäran”. Sven-Erik tog emot utmärkelsen med det i dag klassiska citatet; »Dä ä inte lätt å göre covvers på säj själve«.

När Sven-Erik Magnusson gick bort 2017 trycktes specialbilagor i våra stora dagstidningar och i landet vajade flaggor på halv stång.

Alla tecken tyder på att det blir många mil och år även med dagens Sven-Ingvars, den nya skepnaden av det ständiga svenska popbandet.

Den 7 mars går startskottet för Sven-Ingvars vårturné med premiär i norska Kongsvinger – spelningen som såldes ut på redkordsnabba 7 minuter. I Sverige gör de sin första turnéspelning på Gotländska Wisby Strand, men redan ikväll får vi höra de spela när de gästar kvällens avsnitt av Skavlan på SVT.

Se Sven-Ingvars på följande platser i vår:
07 mars – Kongsvinger (NO), Rådhusteatern UTSÅLT
​08 mars – Kongsvinger (NO), Rådhusteatern UTSÅLT
​09 mars – Oslo (NO), Oslo Konserthus
​​​15 mars – Visby, Wisby Strand – Sverigepremiär FÅTAL
22 mars – Trollhättan, Älvhögsborg FÅTAL
​24 mars – Borås, Åhaga
​​​30 mars – Västerås, Västerås Konserthus UTSÅLT
​31 mars – Göteborg, Göteborgs Konserthus
​​​05 april – Skövde, Skövde Arena
​​​06 april – Örebro, Conventum Kongress FÅTAL
​12 april – Namsos (NO), MTE Arena Rock City
​​​13 april – Trondheim (NO), Olavshallen
​​​14 april – Östersund, Sporthallen
​​​26 april – Karlstad, Löfbergs Arena UTSÅLT

Se Sven-Ingvars på följande platser i sommar:
​​25 juli – Stockholm, Djurönäset Folkparken – Värmdö
​26 juli – Lidköping, Rörstrand Center
​27 juli – Kristianstad, Tivoliparken
​30 juli – Borgholm, Borgholms slottsruin
​31 juli – Halmstad, Wapnö Gård
​02 aug – Lerum, Nääs slott – Floda
​03 aug – Hamburgsund, Scen på Bônn
​​04 aug – Katrineholm, Ericsbergs Slott

Nyhet