BO SUNDSTRÖM - DET KANSKE HÄNDER

“Adaption, heter det visst när man gör om en utrikisk text  till sitt eget språk. Sätter in den i ett eget sammanhang  men försöker behålla textens inre ton, rytmik och melodi.  Det kunde inte bara Beppe Wolgers utan också Stikkan  Andersson.   

‘Sånt är livet’ och ‘Är det konstigt att man längtar bort nån  gång’. Genialt kongenialt.    

Så mitt förhållningssätt till att göra egna versioner på  ikoniska jazzstandards är, inser jag, lika mycket inspirerat  av dom båda. 

Vi spelade in plattan under ett par novemberdagar i  studion som nu heter Atlantis Metronome. Och vad skönt  att Stefan Boman & co varsamt uppdaterat en av, vad jag  tror, världens bästa studios. Ett inspelningsrum som  Janne Hansson basat över sedan Pugh bollade och  rullade fram.

De flesta av låtarna är andra tagning, alltså andra försöket  att lira in den. Kan vi låten, står mickarna rätt, är det bara  inre demoner som kan stjälpa det hela. Till skillnad från  ”popinspelningar” – som lägger stor vikt vid produktion – är  en inspelning med ett jazzband ofta en dokumentation av  en nu-känsla. Att i efterhand addera och polera är att ta  bort den. Men båda processerna kan vara väldigt  spännande. 

I de här tiderna av uppskjutna och inställda spelningar har  det varit skönt att få drunkna i en gemenskap av duktiga  musiker och den ömsesidiga viljan att försöka göra nya  versioner, adaptioner, på ett gäng riktigt bra låtar. Jag har  smugit in en egen bland dessa – ‘Skyll på mig’. Hoppas  att ni tycker om den och de andra.” 

– Bo Sundström. December 2020

Nyhet