Costello föddes i London-stadsdelen Paddington men växte upp i Twickenham i samma stad. Under 1970-talet spelade Costello på mindre scener i London, och etablerades som större artist i samband med punkvågen; ett faktum som fortfarande gör att hans skivor alltjämt sorteras in under ”punk” i många sammanhang. I samband med att han fick sitt första skivkontrakt på Stiff Records skapades hans artistnamn; Elvis. Namnet uppkom efter den nyss avlidne Elvis Presley, och Costello, som var hans mors flicknamn. Med hjälp av namnet Elvis kunde Stiff Records marknadsföra honom med slogans som ”Elvis Is King” och ”Help Us Hype Elvis”, vilket skapade chockvågor i musikindustrin. Costellos musik har dock mycket lite med punk att göra, och utgör snarare en motpol genom sin alltigenom helgjutna musikaliska bildning och förfinade framförande. När termen new wave myntades passade den perfekt för att beskriva Costello – ett tag i alla fall, Costello hade snart lämnat även den genren bakom sig. Bland de kompositörer han samarbetat med finns bland annat Paul McCartney och Burt Bacharach.
Intimt förknippat med Costellos genombrott och tidiga karriär är kompbandet The Attractions (Steve Nieve, Bruce Thomas och Pete Thomas). Costellos första skiva spelades dock in med bandet Clover som senare skulle komma att bli kända som Huey Lewis and The News. De direkta influenserna bakom Costellos musik är otaliga. Mest iögonfallande är kanske Buddy Holly, delvis på grund av den visuella image Costello skapade sig i början av sin karriär.
Elvis Costello hyllade Joe Strummer efter hans död genom att på Grammygalan 2003 framföra London Calling tillsammans med Dave Grohl, Bruce Springsteen och Steven Van Zandt mfl.

I december 2008 inledde Elvis Costello en TV-serie, Spectacle: Elvis Costello with…, som även visas på svensk TV, ”Elvis Costello med gäster”.

Turneinformation:
Rival, Stockholm- söndag den 13 november 18.00
Nöjesteatern, Malmö – måndag den 14 november 19.00

För biljetter till konserten på Rival-Stockholm
www.ticnet.se – Tel 077-170 70 70 samt ATG och Ticnet ombud
www.lifeline.se
För biljetter till konserten på Nöjesteatern- Malmö
www.juliusbiljettservice.se 0775-700 400

Press
Har du frågor gällande press ta kontakt med oss via:
www.lifeline.se – Stockholm
www.juliusab.se – Malmö

Biljettsläpp
25 Mars

Skrivet 24 mars, 2011 av Admin